exterior-coatings.com
juni 28, 2017Takkenkamp viert feest
oktober 2, 2017Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld en op deze blog zal ik daar wat verder op ingaan. Allereerst, wat is eigenlijk het nut van hydrofoberen?
Hydrofoberen
Impregneren (ook wel hydrofoberen) van minerale ondergronden zoals gevels is in Nederland al een lange traditie. Hierdoor worden gevels waterafstotend gemaakt waardoor deze minder bevattelijk zijn voor vervuiling en vochtdoorslag. En dat dit geen overbodige zaak is in ons natte kikkerlandje moge duidelijk zijn! Enfin, de voordelen van hydrofoberen nog even op een rij:
Voordelen hydrofoberen
- Verlenging levensduur van uw gevel, gebouw en/of structuur
- Verhinderen van vochtproblemen zoals zout- en kalkuitbloei, vochtdoorslag, algae en meeldauw
- Verbeterde weerstand tegen vorst- en dauwcycli
- Isolerende werking (omdat vochtige muur meer warmtegeleidend is dan een droge muur)
- Geen zichtbare aantasting van het oppervlak
- Vervuiling wordt tegen gegaan
Al met al verleent een hydrofobering dus een langdurige bescherming tegen weersinvloeden. Met welke producten wordt er zoal gehydrofobeerd?
Oplosmiddelgedragen vs. watergedragen producten
Allereerst maken we een basaal onderscheid tussen oplosmiddelgedragen systemen en zogenaamde watergedragen systemen. Het verschil in vloeigedrag maakt dat sommige aannemers oplosmiddelgedragen impregneermiddelen prefereren boven watergedragen versies.
Deze voorkeur is vaak mede gebaseerd op de idee dat oplosmiddelgedragen producten superieur zouden zijn aan hun watergedragen collega's. Dit was nog niet zo lang geleden misschien het geval maar heden ten dage absoluut verleden tijd. Sterker nog, onder meer eigen tests wijzen ondubbelzinnig uit dat de rollen feitelijk zijn omgedraaid. De topklasse in watergedragen hydrofobeermiddelen presteren significant beter dan de oplosmiddelgedragen producten.
Daarnaast zijn watergedragen producten milieu- en gebruiksvriendelijker en vaak ook goedkoper in aanschaf. De meeste aannemers kortom maken tegenwoordig gebruik van watergedragen hydrofobeermiddelen. Hydrofoberen van gevels wordt vaak in renovatiebestekken opgenomen terwijl ook in nieuwbouwtrajecten steeds vaker voor deze bescherming wordt gekozen.
Eigen ontwikkeling
Na jarenlang producten van het Amerikaanse familiebedrijf Rainguard geïmporteerd te hebben zijn wij eind 2015 begonnen met een zelf ontwikkelde en geproduceerde productlijn. Een van de meest opmerkelijke producten die wij toendertijd introduceerden is MicroBlok impregneermiddel.
MicroBlok impregneermiddel
'Alweer een revolutionair nieuw impregneermiddel' hoor ik u denken! Waar traditionele impregneermiddelen een zogenaamd vaste stofgehalte bezitten zo tussen de 5,5 en 10%, bedraagt het vaste stofgehalte van MicroBlok slechts 1,3%. De toegepaste grondstoffen zijn in de meeste gevallen silanen en siloxanen. Van belang in dit kader is te realiseren dat er diverse verschillende soorten silanen en siloxanen bestaan. Zorgelijk is dat er de afgelopen jaren silaan/siloxaan producten op de markt verschijnen die wij niet of minder geschikt achten voor de beoogde toepassing. Daarover in een volgend blog meer.
MicroBlok daarentegen bestaat uit een mengsel van hoogwaardige silanen en siloxanen en dito additieven. Door de volstrekt unieke samenstelling is een vernieuwend product ontstaan van superieure kwaliteit met excellente eigenschappen. Onafhankelijke tests wijzen dit ook uit. Bovendien laat een groeiende klantenkring zien dat ook aannemers overtuigd zijn van deze kwaliteit.
In een volgend blog zal ik dieper ingaan op het fenomeen vaste stofgehalte en waarom dit niet altijd een goede maatstaf is voor de kwaliteit van een hydrofobeermiddel zoals zo vaak voetstoots wordt aangenomen.
In volgende blogs onder meer:
- De verschillen in vaste stofpercentages van diverse hydrofobeermiddelen.
- Het type moleculen waaruit gebruikte grondstoffen bestaan en geschiktheid voor hydrofoberen.
- Het verschil tussen fabrikanten en afvullers.
- Waarom 1,3% vaste stof een absolute doorbraak betekent.
- en nog veel meer!